Insurance agent with couple looking through documents. The agent is holding a digital tablet. Couple are casually dressed. They sitting at a table at home and are looking a little happy and smiling.

Der er et hav af overvejelser, som bør gennemtænkes før et boliglån optages. Som fremtidig boligejer skal du ikke altid blot vælge en standardløsning, når boligfinansiering skal sammensættes.

Overvejelser du skal have med i beslutningsprocessen

Et af de største lån, vi som privatforbrugere tager, er et boliglån. Af denne årsag medfølger der også en sund mængde af fornuft og overvejelse. Nogle af de spørgsmål vi stiller os selv er; hvilken type boliglån skal man vælge, hvilke fordele og ulemper er forbundet med ens valg. Disse grundlæggende overvejelser vil blive forsøgt besvaret på en enkelt og overskuelig måde nedenfor.

Boligkøb – Hvor mange penge kan man låne?
Du kan som udgangspunkt ikke låne, hele det beløb som boligen koster. Hvis det er tale om en ejerbolig, er det f.eks. lovpligtigt at du minimum har 5%, af købesummen selv.

Ved boliglån vil du derfor typisk blive stillet overfor at skulle optage henholdsvis et banklån og et realkreditlån.

Realkreditlån
Fokuserer vi igen på lån til ejerbolig, vil du derfor maksimalt kunne låne op til 95% af boligværdien.

80% af dennes værdi kan du optage som et realkreditlån, hvor du sætter din bolig i pant. De sidste 15% kan du optage som et boliglån.

Du stiller naturligvis med de sidste 5%, som må forventes at være fra egen opsparing.

Boliglån – Hvilken type skal du vælge?

En del af hele denne proces er derfor at optage et boliglån. Men hvilken type boliglån bør du vælge og hvad er fordelene og ulemperne ved de enkelte. Vi har listet de 2 mest gængse nedenfor.

Boliglån med variabel rente

Variabel rente er billigere her og nu, men afføder også mere usikkerhed. Du bør vælge en variabel rente, hvis du vil have det billigste lån lige nu og her, og har økonomien til at klare en eventuel rentestigning.

Fordelen er, at den variable rente oftest er lavere end den faste rente, som du kan få på samme tidspunkt. Falder renten vil du opleve, at dine udgifter bliver endnu billigere. Stiger renten, øges dine omkostninger naturligvis.

Den største ulempe er derfor, at du ikke ved præcis, hvad du kommer til at betale for lånet. Dine udgifter stiger, hvis renten stiger. I værste tilfælde kan renten stige til et niveau, som er højere end den faste rente du kunne have fået, da du optog lånet.

Det er dog værd at bemærke, at en variabel rente har vist sig i nyere tid at være den mest økonomiske. Det kan naturligvis ændre sig i fremtiden.

Derfor bør du faktisk kun vælge et fastforrentet lån, hvis du: Tror renten stiger snart, du har det ikke godt med en variabel rente og det skaber stress i din hverdag, du har kun lige råd til at betale renten på et fastforrentet lån og kan derfor ikke håndtere en rentestigning.

Boliglån med fast rente
Vælger du fast rente, så ved du, hvad du skal betale i rente i hele lånets løbetid. Det betragter mange som en tryg og sikker løsning. Denne tryghed koster dog penge i det lange løb. Når du skal optage et lån, vil renten på et fastforrentet lån nemlig altid være højere end på det variabelt forrentede lån, du kan få på samme tidspunkt.

Her er det ultimative spørgsmål blot – vil du have sikkerhed eller mulighed for at spare lidt penge.