Hvem elsker ikke en god gåde? Ja, det gør de fleste. Og det er der skam rigtig god grund til. Gåder fungerer nemlig rigtig godt som underholdende indslag i rigtig mange sammenhænge. Samtidig er de med til at udfordre deltagerne på deres evner til at kunne gennemskue mere eller mindre komplekse konstruktioner. En god gåde kræver med andre ord logisk tankevirksomhed, og den sætter dig på prøve. På den måde bliver du nødsaget til at aktivere de små grå.

Der findes et væld af forskellige typer gåder, som du kan gøre brug af, hvis du skal lave underholdning til en fest eller en social sammenkomst. Men faktisk kan det være lige så svært at komme i tanke om eller finde på gode gåder, som det er at løse dem. Netop derfor vi samlet et lille udvalg af de allerbedste gåder, som du frit må benytte eller lade dig inspirere af. I dette indlæg får du både matematiske gåder, logiske gåder, lette og svære gåder, sjove gåder, gåder for børn og gåder for voksne. Med andre ord: 20 gåder med svar til hele familien.

Og bare rolig – du får alle vores gåder med svar.

Rigtig god fornøjelse.

Sjove gåder for børn

Lad os starte i den lidt lettere afdeling med fem sjove gåder for børn. Disse gåder kan du med fordel brug til underholdning, hvis dit barn skal holde børnefødselsdag. De er også meget anvendelige som en del af en skattejagt eller et andet form for løb.

 • Hvilken slags fugl har ikke noget næb? (En sommerfugl).
 • Hvilken type hus kan man åbne, men ikke bo i? (Et penalhus).
 • Hvorfor kunne frøen ikke lide at gå i skole? (Fordi den ikke forstod et kvæk).
 • Hvad har fire ben og én ryg, men ikke nogen krop? (En stol).
 • Hvad kalder man numsen på et egern? (En nødudgang).

Sådanne sjove gåder for børn vil uden tvivl kunne sætte gang i festen. Hvis du har at gøre med lidt ældre børn, kan du selvfølgelig justere sværhedsgraden. Vi skulle jo nødigt have, at de gætter svarene lige med det samme. Hvis ikke børnegåderne udfordrer deltagerne bare en lille smule, kan de let komme til at kede sig. Så kend din målgruppe og tilpas altid sværhedsgraden nøjagtigt derefter.

Gåder for voksne – og barnlige sjæle

Hvis vi bevæger os lidt længere op ad sværheds-skalaen, finder vi en lang række gåder for voksne. Disse gåder fungerer rigtig godt i forbindelse med indslag såsom quiz-gåder eller andre spil og lege til fester og sociale sammenhænge. Lad os se nærmere på fem gode bud:

 • Retten har dømt en morder til døden. Morderen får nu tre valgmuligheder i forhold til, hvordan han helst vil dø. Den første mulighed er et rum med galge, hvor han vil blive hængt. I det andet rum står en bøddel klar til at halshugge ham. Det tredje rum er fyldt med glubske løver, der ikke har spist i tre år. I hvilket rum har han størst sandsynlighed for at overleve? (Det tredje rum med løverne, da de for længst vil være døde, hvis ikke de har spist i tre år).
 • Hvor mange bjælker skal der til for at gøre en bjælkehytte helt færdig? (Én bjælke). 
 • To personer møder hinanden på vejen. Den første person hilser og siger: “Goddag far”. Den anden person svarer: “Ja, jeg er rigtig nok din far, men du er altså ikke min søn”. Hvordan hænger denne familierelation sammen? (Den første person er datter til den anden person).
 • Der kom en taxachauffør den forkerte retning på en ensrettet gade ved højlys dag. To politibetjente var vidner til hændelsen, men ingen af dem reagerede. Hvorfor? (Fordi taxachaufføren var gående og derfor ikke overtrådte nogle færdselsregler).
 • Hvad kalder man verdens absolut mest fattige konge? (Kong-kurs).

Da voksne godt kan tåle lidt sværere gåder, vil det ofte være oplagt at sammenstykke nogle relativt lange eller kringlede gåder. Det kan enten være i form af små historier, hvor de skal gennemskue en sammenhæng, sjove og vanskelige ordspil eller matematiske gåder med tal, der kræver udregning og logisk tækning.

Matematiske gåder – sæt tal på gåden

Den næste kategori af udfordrende og sjove gåder til voksne omhandler gåder med tal. Denne kategori taler til den logiske sans og bliver derfor også ofte refereret til som “logiske gåder”. Her kommer hjernecellerne i den grad på prøve, og man skal ofte holde tungen lige i munden, hvis man vil gennemskue eller udregne den matematiske sammenhæng. Vi giver dig fem skarpe, matematiske gåder, som du kan bruge i din quiz eller underholdningsleg:

 • En bus indeholder 30 passagerer. 19 af passagererne står af ved det første stoppested, seks står af ved det næste stoppested, og to mere står af ved det tredje stoppested. Hvor mange personer er der tilbage på bussen herefter? (fire personer, da chaufføren også tæller med).
 • To søstre blev født på den samme dag i det samme år. De havde samme forældre, men de var ikke tvillinger. Hvordan hænger denne familierelation sammen?  (De to søstre havde en tredje søster, så de var trillinger).
 • I en skuffe i et helt mørklagt lokale ligger der 12 røde strømper og 12 sorte strømper. Du kan hverken se eller føle forskel på de røde og sorte strømper i skuffen. Hvor mange strømper kan du nøjes med at tage med dig ud af lokalet, hvis du skal være sikker på, at du kommer ud med et par der matcher i farven? (Tre strømper. Uanset hvilken farve den tredje strømpe måtte have, vil dens farve matche med en af de første to strømpers farve).
 • En mand har syv døtre. Hver af disse døtre har én bror. Hvor mange børn består familien af? (Otte børn, da manden har syv døtre og én søn).
 • Hvis jeg er din brors eneste svigerbror – hvem er jeg da? (Din far).

Et rigtig godt tip kan være at sætte tid på besvarelserne, så deltagerne i legen eller gåde-quizzen er under tidspres. Det gør det mere intenst, konkurrencepræget og sjovt for alle.

De platte, lette og sjove gåder

Hvis ikke du er på jagt efter gåder, der skal udfordre dig og stimulere de små grå, kan du også gå efter sjove og lette gåder af den mere platte karakter. Dette er ofte gåder, der kan bruges som halv-dårlige jokes over middagsbordet eller som sjov kommentar i en social sammenhæng. Altså sjove gåder, der altid er gode at have i baglommen, og som du hurtigt kan slynge ud i en snæver vending. Nedenfor har vi samlet fem af de bedste:

 • Hvad står der skrevet på en hypokonders gravsten? (Hvad sagde jeg).
 • Hvorfor ligger hvalen på bunden af havet og griner? (Fordi den har drukket “kildevand”).
 • Hvilken type senge sover havfolket i? (Vandsenge).
 • Hvorfor bliver en zoologisk have sjældent solgt? (Fordi den er for dyr).
 • Hvorfor hyler prærieulven altid kun om natten? (Fordi den ikke kan se kaktusserne i mørket). 

Med sjove og lette gåder af denne skuffe kan du altid give de tilhørende til festen et smil på læben og skabe god stemning. Det er dog med fare for at blive stemplet som en person, der leverer “dårlige far-jokes”.

Vi håber, at du med ovenstående gennemgang har fået lidt inspiration til, hvilke typer gøder for børn og voksne, der findes. Du må ganske gratis stjæle direkte fra listen, og ellers kan du jo også kaste dig ud i den lidt mere vanskelige disciplin at finde på gode og sjove gåder selv.

Held og lykke med gåderne!