Dette indhold er sponsoreret.

Forbrug af strøm i hjemmet er en nødvendig post i alle familiers budget. Vi skal bruge lys til de mørke aftener og det lange vinterhalvår og strøm til at lave mad, vaske tøj, se fjernsyn og meget mere.

Strømmen er på mange måder et vigtigt omdrejningspunkt for et velfungerende familieliv. Men det er samtidig utroligt ærgerligt at bruge flere penge end nødvendigt på strøm. En gennemsnitlig dansk familie med to voksne og to børn bruger omkring 4.400 kWh om året. Med en gennemsnitlig elpris på omkring 2,15 kroner betyder det, at familien bruger 9.460 kroner om året på strøm.

De fleste familier kan dog nedbringe deres forbrug af strøm med nogle simple råd. Læs med herunder, hvis du også er nysgerrig på, hvad din familie kan gøre for at spare og få flere penge mellem hænderne.

1. Opsøg viden om elmarkedet

De fleste danskere læser, ser eller hører sikkert nyheder hver dag. Men får du også læst dine daglige energinyheder? Markedet for energi og strøm i Danmark er et spændende felt, som er fyldt med nyttig viden.

Hvis du følger med i udviklingen på energimarkedet, vil du også få en solid viden om forbrug af strøm, de aktuelle elpriser, produktion af el og om de mange gode muligheder for at spare på elregningen.

2. Lær alle at slukke for lyset

Hvis du har børn, kan det være en udfordring at styre, hvor meget strøm I bruger på hjemmets lyskilder. De fleste børn glemmer at slukke lyset, og som forælder er det knap så sjovt at være lyseslukker på vegne af en hel børneflok.

Tag en snak med dine børn om, at det er vigtigt at slukke lyset, når man forlader et rum eller går hjemmefra. De fleste danske børn er bevidste om Jordens klimaproblemer, og det er en god måde at bringe klimabevidsthed ind i børnenes dagligdag. Fortæl dem, hvad I sammen kan gøre for at mindske jeres forbrug af strøm og dermed jeres udledning af CO2. Hvis alle i familien gør en indsats, vil det helt sikkert kunne ses på elregningen.

3. Vælg strømbesparende produkter

Når I køber nye elprodukter, kan I sørge for, at de har en god energimærkning. Det gælder især, når I køber tørretumbler, vaskemaskine, køleskab, ovn og fryser, som alle er hårde hvidevarer, der bliver brugt ofte og sluger meget strøm. Energimærkningen i Danmark går fra det røde D til det mørkegrønne A+++. Jo grønnere en mærkning, dit elektronikprodukt har, jo mere energivenligt og billigt er det naturligvis.

4. Hold øje med elregningen

En typisk fejl i forhold til elforbruget er at overlade elregningen til betalingsservice. Husk altid at tjekke din elregning igennem. På den måde kan du både holde øje med, hvor meget I betaler pr. kWh, og du vil opdage, hvis der er store udsving i familiens strømforbrug.

Hvis der pludselig er store stigninger i familiens forbrug af strøm, bør du naturligvis undersøge, hvad årsagen er. Tjek også jævnligt, hvad elprisen er hos andre elselskaber, så du er sikker på at betale den billigst mulige elpris.