
Man sidder ofte med en knude i maven, når man over radioen hører om trafikulykker på motorvejen, om spøgelsesbilister eller om spirituskørsel. Tankerne flakser hurtigt i retningen af, om det er nogen, man kender, der er kommet til skade.
Bilulykker kan også foregå i det små. Den slags, vi næsten alle kommer i forbindelse med i løbet af vores liv som bilister. Måske bakker du, i et uopmærksomt øjeblik, ind i en anden bil? Eller måske kikser parallelparkeringen, så du skraber siden af en bil?
Men hvad skal du være opmærksom på, hvis du har et uheld med bilen?
Er din bil forsikret?
En bilforsikring er alfa og omega! En forsikring sammensættes ud fra dine behov. Du er forpligtet ved lov til at have en ansvarsforsikring. Den dækker de skader, du uforvarende kan komme til at lave på andres biler. Men den dækker ikke de skader, du laver på din egen bil.
Med en kaskoforsikring får du derimod dækket de skader, der kan opstå på din egen bil eller på dig selv. Af samme årsag er den den mest populære forsikring blandt bilister, selvom den ikke er lovpligtig. Kaskoforsikringen dækker desuden også tyveri i din bil. Der er derfor meget sikkerhed forbundet med en kaskoforsikring.
Når uheldet sker
Når uheldet sker, bliver man gerne ramt af lige dele frygt og adrenalin. Er der personer involveret, som er kommet til skade, skal I kontakte politi og ambulance. De kan hjælpe med at afspærre området eller hjælpe tilskadekomne. Hvis nogen er kommet slemt til skade, bør I efterfølgende række ud efter professionel hjælp, der kan rådgive jer i forhold til udredning af eventuel personskadeerstatning.
Hvis der er tale om et mindre uheld, hvor man eksempelvis er bakket ind i en anden bil, er der ingen grund til at sætte det store beredskab i gang. Så klarer du opgaven sammen med den anden involverede part, hvor I deler kontaktoplysninger og forsikringsselskaber.
Er det din skyld?
Er det dig, der har forårsaget en skade på en anden bil? Men er vedkommende ikke til stede? Så skriver du en seddel med dine kontaktoplysninger og lægger den i vinduesviskeren på den anden bil.
Du bør tilse skaderne og fotografere bilerne og eventuelle skader. På den måde er du sikret bevisførelse, hvis modparten forsøger at prakke dig flere skader på, end du reelt har lavet.
Er der børn involveret?
Hvis børnene har været med i ulykken – uanset hvor stor den har været – er det en god idé at tage en snak med dem, så de kan blive beroliget. Der er ingen grund til at lægge grundstenene til angst hos de små ved at lade dem være alene med deres oplevelse.