At købe et hus er en stor beslutning. Der er mange aspekter at holde styr på, og så skal huset danne ramme for dit hjem de næste mange år frem. Derudover koster det rigtig mange penge at købe et hus – faktisk er det typisk det største køb, du gør dig gennem hele dit liv. Der er altså mange ting, du skal tage hensyn til, for at du får en succesfuld købsoplevelse. Du får her nogle bud på, hvordan du bedre kan holde styr på finansieringen af dit hus. Dette hjælper dig til at nå i mål med købet af din drømmebolig, uden det ruinerer dig og din økonomi.

Hav godt styr på økonomien inden boligkøbet

Som sagt er køb af hus den største investering, du kommer til at foretage dig i livet. Derfor skal du have godt styr på din økonomi inden købet. Banken eller et andet institut afgør ud fra din økonomi, hvor mange penge du kan låne og dermed købe hus for. Af denne grund vil en bedre økonomi fra start give dig større lånemuligheder – uanset om du vælger banklån eller realkreditlån.

Når det kommer til lån, er der en uskreven regel om, at det er smartest ikke at låne for et beløb, der overstiger 2,5-3 gange af husstandens årlige bruttoindtægt. Det er selvfølgelig muligt at optage flere lån, således beløbet overstiger dette, men det er klart en økonomisk fordel at holde sig herunder. Læg et budget over økonomien, og overvej, om du kan leve på budgettet med lånene inkluderet. Realistisk set skal det kunne lade sig gøre, også uden livet bliver alt for surt og økonomisk stramt.

Hvilken type lån skal du vælge?

Det er de allerfærreste, der har råd til at købe et hus kontant. Derfor er du i langt de fleste tilfælde nødt til at oprette et lån eller flere. Lånene skal finansiere boligkøbet, men lånet kan desværre ikke finansiere det hele. Som udgangspunkt skal du selv lægge 5% af købesummen som udbetaling. Det betyder, at du skal have sparet en vis sum penge sammen inden købet, sådan du netop kan betale denne udbetaling.

Den resterende værdi af købsprisen finansieres gennem et lån. Du kan vælge flere forskellige lånetyper. De mest almindelige måder at låne penge på til hus er gennem et lån hos banken eller et realkreditinstitut. Generelt har realkreditlån de laveste omkostninger og den laveste rente. Dog kan du typisk kun låne 80% af købesummen. Banklån kan dække de resterende 15%. Oftest har banklån dog en dyrere rente. Ved realkreditlån vælger du, om du vil have en fast eller fleksibel rente. Faste renter betyder, at du skal betale samme rente i lånets løbetid, mens fleksible renter varierer.

Prøv at se et stykke ind i fremtiden

Idet det er så dyrt at købe et hus med ordentlige lån og opsparinger, kræver det, at du bliver boende i huset i en del år efterfølgende. Ønsker du at sælge huset igen relativt kort tid efter købet, vil det i hvert fald være en dårlig investering rent økonomisk. Det er heller ikke sikkert, at du kan få solgt huset igen fra den ene dag til den anden, hvilket så kan have konsekvenser for din økonomi og hverdag. Derfor skal du gerne se et stykke ind i din kommende fremtid i forbindelse med finansiering af huskøbet.

Kommer der eventuelt en periode, hvor personer i husstanden får lavere indtægt eller står helt uden arbejde? Så skal der laves luft til dette i budgettet. Drømmer du om et stort bryllup til sommer? Så er det nødvendigt, at opsparingen kan klare dette. Overvejer I et barn snarest? Så tænk gerne institutioner og barsel ind i budgettet også. Alt i alt bør du nøje overveje din nuværende økonomiske situation – og samtidig også din fremtidige.