Sorg er et lille ord, der kan dække over at kæmpe spektrum af følelser. For nogle er sorgen lettere, for andre er den tung som intet andet.

Dette indlæg – som er skrevet med vores lokale bedemand (se her) – er for dig, der har mistet én nær dig.

Sorgen opleves forskelligt

Det er umuligt ikke at reagere, hvis vi mister en person, der står os nær – særligt hvis det er en tæt familierelation.

Følelsesmæssigt kan der dog være stor forskel på, hvordan vi udtrykker tabet. Nogle vil være kede af det, nogle vil være tavse, nogle vil være vrede og andre vil vise alle tendenser. Dertil er kroppen ofte fuld af følelser som skyld, ensomhed eller andet.

Følelserne behøver dog ikke kun at være psykiske. Man kan sagtens opleve en fornemmelse i kroppen af rastløshed, trykken for brystet, kvalme eller mangel på appetit.

Vigtigst er det dog at forstå, at vi ikke alle sammen reagerer ens. Sorg er en størrelse, som viser sin form på tusindvis af forskellige måder. Man kan derfor forberede sig til en vis grad, man aldrig vide hvordan det er, når man først har mistet personen.

Også hverdagen kan være tung

Sorg OG hverdag. Det kan være svært at håndtere begge dele samtidig, men det er desværre nogle gange noget, vi må leve under.

Heldigvis vil tiden udviske sværhedsgraden, så hverdagen bliver mere almindelig. Det betyder, at sorgen gradvist vil fortage sig. Hverdagen bliver sig selv, så at sige.

Det er i den forbindelse værd at huske på, at selvom det er svært at skulle vende tilbage til hverdagen, så kan det faktisk være befriende. Der er nemlig mange, som ’glemmer’ sorgen, når der er praktiske opgaver at forholde sig til. Det at hovedet er fyldt op med praktiske gøremål kontra er helt fyldt udelukkende med tanker om at miste, er for nogle helt befriende.

Du kan selv hjælpe til

Når du har mistet, er det en fordel at tale med venner og familien om det. Det er vigtigt at sætte ord på sine følelser, så man ikke begraver dem ubehandlet inde i kroppen. Er du i en situation, hvor du ikke kan tale med nogle nær dig, så husk der findes sorggrupper landet over.

Er sorgen meget tung, kan det blive nødvendigt med psykologhjælp for at komme retur på rette spor.

Husk dog! Sorgen kan tage tid. Respekter den derfor og husk det bliver bedre med tiden.