Nogle gange er livet for svært. Det får nogle til at flygte ind i misbrugets rus.

Andre skal bare lige prøve det og så sidder de i saksen. Der er også en velkendt holdning om at hash er ufarligt. Måske nærmest sundere end at være stresset uden.

Desværre er hash bare stærkt vanedannende. Oveni har man brug for mere og mere efter kort tids brug. Man udvikler en tolerance. Det vil så sige at i stedet for kun at ryge ved festlige lejligheder, oplever man en større trang, som kan brede sig til hverdagen. 

Når trangen til hash er vigtigere end alt andet, så er man desværre ude i et hashmisbrug.

Der er både fysiske og psykiske konsekvenser ved et hashmisbrug.

Her er kun nævnt enkelte.

Man bliver lettere syg. Der er også større risiko for lungekræft og hjerteanfald.

På det psykiske område kan man risikere at blive ramt af angst, depression, en altoverskyggende søvnighed og man kan rent faktisk skade sin hjerne permanent i form af personlighedsændringer og svære indlæringsproblemer resten af livet.

Hvordan kommer du videre fra et misbrug?

Første trin er selvfølgelig at indse at ens hashforbrug er endt ud i et hashmisbrug. Ligesom ved alle andre former for misbrug. 

Man er ligeledes nødt til at gøre op med sig selv, om man har motivationen. Lige nu og her. Eller skal man vente til tiden, er til det. Det hjælper intet at andre er motiverede for en. 

Et hashmisbrug er også en psykisk afhængighed. Derfor vil man få størst succes ved at skære ned, frem for at stoppe fra den ene dag til den anden. Falder man i, hjælper det intet at bebrejde sig selv og føle et stort nederlag. Det er bare videre igen.

Man vil få abstinenser i form af fysisk ubehag, svedeture og psykiske problemer. Man vil måske ikke komme ud af det i første forsøg. 

I så fald er det vigtigt ikke at give op. Man gør et nyt forsøg uden bebrejdelser.

Er hashpsykose en myte?

Der findes en del forskellige meninger om hashpsykose. Nogle mener at den slet ikke findes. Det gør den desværre for nogle.

En hashpsykose er en konstant tilstand af angst og panik. En dyb paranoia lukker sig om en. Tilstanden kan variere fra et par timer, til dage og for de rigtigt uheldige, flere uger.

Så ja, hashpsykosen findes. 

Så det bedste er simpelthen bare at lade være med at prøve.