frokost

Hvor ville verden være et nemmere sted, hvis sukker, lette kulhydrater og tunge hovedretter smagte surt og kedeligt. Hvis bare al den usunde mad pludselig blev mindre frastødende.

Sådan hænger det ikke sammen.

Men med lidt madlavningsfærdigheder, måske med lidt ekstra penge på lommen og en god portion vil kunne den sunde mad blive den lækre mad. Det er ikke spændende at spise hørfrø, havre og rugkerner, hvis de ikke kreeres på en velsmagende måde.

“Sunde snack er kedelige snacks”

Sund mad er og skal aldrig være kedelig mad. Det handler om at gøre maden spændende. Det gøres ved at bruge nogle timer på at kigge i kogebøger, på YouTube eller hvor du nu finder dine opskrifter.

Find hjælp til sunde opskrifter og alternativer. Der vil ofte være råvarer, hvor du alligevel ikke kan kende forskel på, om det er 35 % fløde eller 15 % f.eks.

Det kunne også være sunde nøddesnacks, som serveres til din næste fest eller til filmene på sofaen søndag aften. Hvorfor skal det være tunge mad, slik eller chips? Sjældent har en burger fra grillen eller et halvt kilo bland selv-slik hjulpet på hverken tømmermændene eller vægtskålen.

I stedet kunne noget som nøddesnack tages i brug. Nødder er også rige på fedt. Der er naturlig olie og næring i nødderne, som du ikke får i kartofler stegt i fritureolie.

Nødderne kunne eventuelt kobles sammen med nogle frugter. Glem de kedelige æbler og pærer, hvis de ikke bliver spist. Tag til grønthandleren og find dragefugt, figner eller lækre jordbær.

Ingen tørre fuldkornssnacks

Nogle snacks skriger bare sundhed. Det kunne være de helt tørre fuldkornskiks, som blev købt til udflugter med skolen eller på familieudflugten. De fjerner alt væske i munden efter et enkelt bid. Tilbage står du meget mæt og meget utilfreds.

De sunde snacks som skriger SUNDHED, men aldrig bliver spist, skal bare blive liggende i supermarkedet. Tag i stedet og find de snacks, som rent faktisk bliver spist.

Igen nødder. Frugt. Frugtstænger. Bær. Hjemmelavet bagværk og lignende. Der er ingen grund til at overdrive den sunde tilværelse. Hvis kiksene alligevel aldrig bliver spist, hvis rugkernerne aldrig bliver brugt, hvorfor så købe dem?

mad

Brug madlavningens frie kreativitet

En sundere tilværelse eller f.eks. en kødfri tilværelse minder meget om hinanden. For begge er der tale om, at man fravælger og tilvælger. Her skal der nu læres noget på ny.

Vi er næsten alle sammen vokset op med at spise kød, hvorfor det er en udfordring lige at finde sig nogle opskrifter i starten. De fleste opskrifter vi har fra barndommen indeholder kød.

Det samme kan være tilfældet for den usunde mad. Hvis vi er vokset op med, at en tur på grillen eller bestilling af fastfood er en rutine, så tager det lidt at vænne sig af med den. Eller hvis vi er vant til at fløde og smør redder en ret, skal vi lige guides i anden retning.

Der er håb for alle familie, så fat mod. Start i det små og arbejd dig op, så meget du kan og lyster.