De fleste tænker kun, at fysioterapi har noget med skader at gøre. Altså at man kun ser en fysioterapeut, hvis man har en eller anden skavank, der skal rettes op på. Sådan behøver det ikke at være. I de fleste træningsforløb, hvor man træner frem imod et eller andet mål, er det en god idé at have en fysioterapeut med på rejsen.

Naturligvis hjælper fysioterapi med at genoprette bevægelse og funktion, når nogen er ramt af skader, men det kan også være med til at reducere din risiko for skader i fremtiden.

Det kræver en holistisk tilgang, der involverer patienten direkte i deres egen pleje.

Hvornår bruges fysioterapi?

Fysioterapi kan være nyttigt for mennesker, der træner og som bruger sin krop i høj grad, hvad enten det er udholdenhedssport som løb, cykling eller triatlon eller måske fitness og styrketræning. Udfordringerne kan være:

  • Knogler, led og blødt væv – såsom rygsmerter, nakkesmerter, skuldersmerter og sportsskader
  • Muskelskader
  • Manglende bevægelighed
  • Manglende styrke

Fysioterapi kan forbedre din fysiske aktivitet og samtidig hjælpe dig med at forhindre yderligere skader.

Fysioterapeuter

Fysioterapi må kun varetages af specialuddannede og regulerede fysioterapeuter. Alle og enhver kan således ikke udføre fysioterapi.

Til en person, der træner vil man oftest møde fysioterapeuten i private klinikker eller måske som en del af et træningscenter.

Hvad fysioterapeuter gør

Fysioterapeuter betragter kroppen som en helhed, frem for kun at fokusere på de enkelte aspekter af en skade eller sygdom. Nogle af de vigtigste tilgange brugt af fysioterapeuter omfatter:

  • Uddannelse og rådgivning – fysioterapeuter kan give generelle råd om ting, der kan påvirke dit daglige liv, såsom kropsholdning og korrekte løfte- eller bæreteknikker for at forhindre skader.
  • Bevægelse, skræddersyet træning og fysisk aktivitetsråd – øvelser kan anbefales for at forbedre din generelle sundhed og mobilitet og for at styrke specifikke dele af din krop.
  • Manuel terapi – hvor fysioterapeuten bruger deres hænder til at lindre smerter og stivhed og til at fremme bedre bevægelse af kroppen.
  • Der er andre teknikker, der nogle gange kan bruges, såsom øvelser udført i vand eller akupunktur.

Hvis du allerede er skadet er det ofte at du kan få en henvisning til en fysioterapeut fra lægen. Alternativt må du selv betale for ydelsen, men det er som regel rigtigt godt givet ud i det lange løb.