Danskerne er glade for gør-det-selv-opgaver. Renovering, haveprojekter og indretning er blot blandt nogle af de foretrukne projekter. Ofte kan man spare mange penge ved at gøre det selv, og det kan også blive en sjov hobby. Men andre gange kan man komme til at gøre mere skade end gavn, hvis man giver sig i kast med et projekt, man ikke har prøvet før. Læs med her og find ud af, hvornår det kan betale sig at gøre det selv. 

Når låsen skal omlægges

Har du mistet en nøgle, er det ikke blot nøglen, men også låsen, der skal skiftes ud. På den måde sikrer du dig, at der ikke er andre, som kan komme ind i dit hjem. Men hvis du har fået stjålet nøglen, skal du have fikset det hurtigst muligt. Og det kræver stor præcision at omkode en lås. Udkørende låsesmed på Sjælland er døgnåben og kommer inden for 20-25 minutter, når du skal have omkodet låsen. 

Udskifte en vandhane

Når vandhanen er utæt, er der flere løsninger. Nogle gange kan man komme afsted med at afkalke, og andre gange skal armaturet skiftes ud. Det kan også være, at vandhanen skal skiftes til en anden, man har fundet. Man kan måske tænke, at det er en opgave for vvs’ere, men faktisk kan det gøres selv. Man skal skifte blandingsbatteriet ved bl.a. at afmontere slangerne og vandhanen under vasken. Det kræver, at man har tungen lige i munden, men det kræver ikke det helt store udstyr ud over en ny vandhane og rørtang.

VVS-arbejde

En vandhane kan derfor nemt udskiftes uden professionel hjælp. Men når det gælder andet VVS-arbejde, er der regler for, hvad der skal laves af en autoriseret VVS’er. Det vil sige, at man godt kan lave opgaver såsom at montere et toilet, vask og udskifte vaske- og opvaskemaskiner. Men skal man eksempelvis lave nye VVS-installationer, skal man tilkalde hjælp.

Male hjemmet

Skal man have malet væggene i forbindelse med udflytning, eller fordi hjemmet trænger til fornyelse? Hvis man bor til leje, kan udlejer godt kræve, at man skal hyre en professionel. Men har man råderum til at gøre det selv, er der gode grunde til, at man kan overveje det. 

 

Det tager noget tid at få malet hele sin lejlighed. Hvis man skal gøre det selv, skal man derfor gøre sig umage. Det kræver, at man har det rigtige malergrej, forbereder inden maling og sørger for at overholde tørretiden. Har man det, kan man ende med et lige så godt resultat, som hvis en professionel maler gjorde det.