Det kan være svært at vide, hvad du skal gøre, hvis du opdager, at nogen har et alkoholmisbrug. Specielt hvis det er nogle af dine allernærmeste. Det kan for eksempel være et medlem af din familie. For hvordan skal du lige gribe situationen an. Hvad skal du sige, og hvad skal du gøre? Og vil de overhovedet lytte, hvis du prøver? Men selvom det kan være svært, er du nødt til at række en hånd ud til dem og prøve at hjælpe, for det kan være rigtigt svært for misbrugeren selv at foretage en ændring, hvis de skal stå alene med det.

Sørg for professionel hjælp

Rigtig mange mennesker ændrer sig utroligt meget, når de indtager alkohol og har et alkoholmisbrug. Det kan være meget skræmmende for de omkringstående, fordi det ikke længere føles som den person, du kendte før. Men inderst inde er personen stadig den samme, og derfor er du også nødt til at opfordre dem til at søge hjælp.

Det er de færreste, der er stand til at kvitte alkoholen helt fra dag til dag uden professionel hjælp. Derfor er det netop professionel hjælp du bør opfordre dem til. Mange med et alkoholmisbrug frygter denne mulighed, fordi de synes det er pinligt, hvis andre skal opdage deres problem. Derfor er det en kæmpe fordel, at der findes anonym misbrugsbehandling. Du har som pårørende også selv mulighed for at kontakte disse steder.

Tal med dem om det

En måde at tage det første skridt mod bedring er at tale om tingene. Fortæl misbrugeren hvordan misbruget påvirker dig, og hvor hårdt det er at se dem sådan. Fortæl dem om de forskellige fordele, der er ved anonym misbrugsbehandling, som at de vil få livskvaliteten tilbage. Det kan også være, at du kan få dem til at fortælle, hvad det er, der ligger til grund for alkoholmisbruget, så du måske kan afhjælpe problemet. Desværre er mange misbrugere ikke altid klar til at tage mod hjælpen med det samme, du er klar til at tilbyde den. Men derfor bør du stadig blive ved med at prøve, indtil de er.