Det er altid hjerteskærende at skulle sige endegyldigt farvel til en af sine nære. Vi oplever det allesammen, men det bliver aldrig lettere. Tanken om at sige farvel til en, der har stået så nær, er nærmest ubærlig for os alle. Og med coronavirusset, der stadig ulmer i samfundet og truer med at lukke hele landet ned igen, er det endnu sværere at give den afdøde det sidste farvel, de fortjener. Læser du det her, fordi en af dine nære er nyligt afdød, kondolerer vi, og vi har samlet tre råd til at arrangere en begravelse eller bisættelse, som også tager højde for pandemien. Så kan du få sagt ordentligt farvel.

Få hjælp fra professionelle

Fordi det hele er usikkert med corona verserende i samfundet, er det især en god idé at få en bedemand ind over forberedelserne. Rådgiverne hos Lavendla står altid klar til at hjælpe, og de er altid forstående over for de efterladte. En rådgiver kan hjælpe dig med hele forløbet og med alle detaljerne vedrørende begravelsen eller bisættelsen, og så er de altid up to date med de gældende coronarestriktioner.

Vær så få som muligt

Ifølge kirkeministeriet skal du bære mundbind når du står op, og have 2 m2 gulvareal pr. deltager med en forsamling på under 100 personer i kirker og kapeller – og det kan hurtigt nå at ændre sig. Er I mere end 100 deltagere kræves desuden et gyldigt coronapas. Men selvom du kan have en forsamling på 99 personer i kirken til ceremonien uden at skulle tænke på coronapas, betyder det ikke, at du skal. På grund af corona er det faktisk bedre, jo færre I er. Det gælder også, hvis i mødes efter ceremonien for at mindes den afdøde. Her er det vigtigt at huske på retningslinjerne med hensyn til corona: To meters afstand, minimal kropskontakt, håndsprit og host eller nys i albuen. Eventuel mad og drikke kan med fordel serveres i portionsstørrelse, så man mindsker smitten mest muligt.

Virtuel ceremoni

Selvom det kan være svært at lave noget utraditionelt ved afdødes begravelse eller bisættelse, kan du med fordel gøre arrangementet virtuel. Her kan du og de allernærmeste være med i kirken, og alle andre, der vil give en sidste afsked med på vejen til afdøde, kan følge med via videoopkald fra hjemmet. På den måde kan de af familien, som ikke ville kunne deltage, fordi de er blevet smittet med corona, også deltage i begravelsen eller bisættelsen. Du skal dog lige snakke med præsten om muligheden for at sætte et kamera op i kirken, før du arbejder videre med den idé.