Wokken, det runde køkkenredskab med de høje sider, er måske Kinas mest berømte køkkenredskab og er nærmest synonymt med kinesisk mad. Vi kender den nok alle sammen, og mange danskere har taget wokken til sig, selvom den mest er udbredt i Kina, Sydøst og Østasien. Men hvad er det, der gør wokken så speciel? Det vil denne artikel give sit bud på.

Hvis du er til udendørs kokkerering, kan du lave en herlig wokret med et gasblus fra hotwok.dk. Deres gasblus har den højeste kvalitet og den absolut største effekt på markedet. Gasblusset findes i forskellige varianter, så der er helt sikkert også et, der passer til dine behov.

Hvad er en kinesisk wok?

Wokken menes at være blevet opfundet i Kina under Han-dynastiet for mere end 2000 år siden. En wok er en alsidig rundbundet gryde, som oprindeligt stammer fra Kina, og som især er brugt i Øst- og Sydøstasien. Wokken benyttes mestendels til stegning, men kan også bruges på en masse andre måder. Du kan for eksempel koge mad med en wok, du kan friturestege med en wok, eller du kan bruge en wok til at lave suppe.

Wokken findes i mange forskellige design, men den mest almindelige og mest udbredte er den rundbundede version. Wokken er næsten altid lavet af metal, og i dag findes der non-stick-versioner. Wokken har som regel to sidehåndtag eller et langt håndtag. I dag er fladbundede wokker blevet mere og mere populære, fordi de er mere stabile, når de står, og er nemmere at anvende.

Hvorfor er wokken mon så speciel?

Den største fordel, som en wok har i forhold til eksempelvis en standard stegepande, er, at den distribuerer varmen meget mere jævnt, end en stegepande gør det. Det er på grund af dens konkave form, sammen med dens høje sider. Med bedre varmedistribution får man færre kolde områder, mens man steger maden, så alle ingredienserne får den samme varme på omtrent samme tidspunkt.

En anden fordel er wokkens unikke form, som tillader kokken at “kaste” og vende maden nemmere. Du kan altså bevæge maden rundt nede i wokken uden at skulle frygte, at noget af maden spildes ud af wokken. Samtidig har wokkens unikke form den fordel ved dybden, at man kan bruge den til at koge mad, fordi man kan fylde den med vand eller dybstege en ret. Det er også almindelig praksis at ryge eller dampe med en wok, hvis man kombinerer wokken med et låg.

En wok kan altså bruges til noget nær alle former for madlavning, hvilket helt sikkert har bidraget til dens store popularitet og det, sammen med de andre oplistede ting, er, hvad der gør wokken så speciel.