Når børn fødes, har de en naturlig sutterefleks. Det fortsætter hos de fleste børn, også når de ikke bliver ammet længere. Sutten giver barnet tryghed og ro, og det kan være svært at vænne barnet af med at bruge sutten. Der findes mange forskellige slags, du kan fx få Bibs sutter med barnets navn på og en praktisk løsning til opbevaring.

Barnet skal helst stoppe med at bruge sut, inden det bliver 3 år. Herefter er der risiko for, at barnet kan få problemer med tandstillingen. De kan få overbid eller åbent bid, suttebid siger man. Det kan få indflydelse på barnets kæbe og ende med, at barnet skal have bøjle.

Gode idéer

Timingen er vigtig. Det er ikke fair, hvis barnet skal aflevere sutten samtidig med, at barnet skal vænnes af med at bruge ble. Eller hvis barnet lige har fået en ny søskende eller andre store ændringer. Det skal være en rolig og stabil periode.

En god forberedelse er at trappe ned, så barnet fx kun bruger sutten til at falde i søvn. Sørg for selv at være rustet til nogle svære dage hvor barnet reagerer og søger trøst. Undgå fx perioder som midt i et jobskifte.

Er en gave bestikkelse?

Det er helt okay at give barnet en belønning, fx en ny bamse at falde i søvn med. Det kan være en god hjælp især i den første tid. Det er fint at aftale det et par dage i forvejen. Det kan også være, sutterne skal afleveres på et sutte-træ eller fx sendes til mormor. Så det bliver et ritual, som barnet efterfølgende kan huske. Det kan være en støtte at forklare, at sut er til de mindre, og at det ikke er godt for tænderne, når man er blevet stor.

Og husk nærvær og overbærende støtte de første dage hvor det er svært for barnet.