Teenagebørn i skole og under uddannelse har typisk meget at tænke på. Alt imens kroppen vokser og de unge udvikler sig i rivende hast, skal de unge mennesker samtidigt forholde sig til og præstere godt i skolen og under uddannelse, for fortsat at holde alle døre åbne for fremtiden. Dette kan selvsagt godt være en udfordring for mange, da de unge ikke besidder den samme viden, erfaring og overblik som voksne. Som forældre kan du dog gøre meget for at støtte dit barn under skole og uddannelse, vi giver herunder et par råd til hvordan.

Faglig hjælp og sparring

Når børn i folkeskolen når op i de større klassetrin og begynder at få karakterer, er det pludseligt vigtigt for dit barn at præstere godt i skolen. Med lave karakterer vil dit barn således have svære ved at blive optaget på en ungdomsuddannelse, mens lave karakterer på for eksempel gymnasier og handelsskoler kan have stor betydning for en videregående uddannelse. Er dit barn udfordret i det faglige, og er i som forældre ligeledes udfordret på det faglige niveau, kan det være en ide at hente hjælp udefra i form af privat lektiehjælp. En sådanne lektiehjælp kan blandt andet findes hos lektiehjælpsbureauet Alinea, som har gode erfaringer med at hjælpe børn og unge mennesker til bedre karakterer.

Sæt et godt forbilled i hjemmet

Som forældre til en teenager vil i langsomt opdage, at jeres barn begynder at ligne jer mere og mere. Udtrykket “æblet falder sjældent langt fra stammen” gælder stadigt, hvor børn gerne kopierer deres forældres vaner måder at gøre ting på. Det er derfor vigtigt som forældre, at i sætter et godt forbillede for jeres barn i hjemmet, og blandt andet lærer dem ikke at springe over hvor gærdet er lavest. Forsøg i stedet at være en inspiration for jeres barn, pirre deres nysgerrighed og tal med dem om det de har lært i skolen. Husk ligeledes at rose jeres børn hvis de klarer sig godt – de motiverer gerne børn og unge til at fortsætte i samme stil.

Støt op og spørg ind

Nogle gange kan børn og unge godt få nogle vilde ideer, som vi som forældre ikke forstår til fulde. I stedet for at forsøge at tale børnene fra for eksempel at ville være astronaut og popstjerne kan det være en ide at spørge nysgerrig ind til deres planer, for at høre dem ind til hvordan de vil realiserer dem. Vær generelt god til at støtte jeres børn i selv de mest vanvittige planer de har. Måske kan planerne virke urealistiske, og uden støtte hjemmefra er det det helt sikker også. Børnene skal i tids nok selv nå til de samme konklusioner hvis drømmen er urealistisk, men indtil da er der ingen grund til at ødelægge dit barns selvtillid.